Meny

VTI Fotball

Statusoppdatering frå sportsleg leiar og fotballpappa

Statusoppdatering frå sportsleg leiar og fotballpappa

Et land, mange fylker, flere kommuner – snart færre kommuner, uendelig mange bygder og steder. Et sted som heter Volda, en fotballklubb i Volda, men uendelig mange meninger og ytringer. Det er naturlig og det er bra, er det konstruktivt er det glimrende og blir det rettet til rette vedkommende i foreldregruppen, trenerteamet eller administrasjonen og til og med dugnadsgjengen så er det ikke nødvendig med overdådige superlativer for å utrykke det, det er bare RETT!

VTI-fotball har hatt en ENORM utvikling de siste årene. Spillere har sluttet (naturlig, men synd, noen til og med helt unødvendig), foreldre har tatt sin hatt og trekt seg eller trappet ned, trenere har gitt seg, fått beskjed om å gi seg eller søkt nye utfordinger, administrasjonen har mistet store kapasiteter, sponsorer har takket for samarbeidet og flyttet penger andre steder eller ikke hatt penger å spytte inn lenger...

Vi har fått tilkomst av spillere i yngres klasser som har tatt sine første fotballspark andre steder og som har kommet og gitt VTI-Fotball en ny dimensjon, vi har fått inn bunnsolide studenter i senioravdelingen som har løftet seriøsiteten og den sosiale dimensjonen ENDA høyere. VTI-Fotball er fortsatt helt avhengig og vil alltid være avhengig av foreldre som trenere, kontaktpersoner, alt-mulig-folk, dugnadsarbeidere og "bare" det å være foreldre til barn og ungdom som trenger de, enten til å bygge seg opp igjen etter et bittert tap, eller urettferdig spilletid, ja, til og med få de ned på jorden igjen etter å ha puttet 21 mål på 4 kamper i en miniturnering i Ørsta...avhengig – heldigvis! Trenere har vi mange av, foreldre (heldigvis - igjen) som er læringsvillige og som oppdaterer seg via kursing. Ansatte trenere uten far/mor – sønn/datter forhold, det er nødvendig det også. Mange mener det må til pga kunnskap, uenigheter og disponeringer/favoritisering, men kanskje er det vel så viktig for datteren eller sønnen? Administrasjonen har hatt mange utskiftninger, men samtlige som har vært der har lært mye og lært fra seg mye, alle har vært kapasiteter, men alle på ulike vis og klubben er takknemlig til alle som har vært med å sette sitt preg. I en periode hvor veksten har vært enorm, til tider for stor på for kort tid, har klubben i de aller fleste tilfeller landet med begge beina godt plantet og tar derfor nye steg i positiv retning støtt og stadig. Det blir rapportert om fornøyde sponsorer som snakker varmt om både puls på stadion, samfunsarbeidet klubben gjør for barn, ungdom og foreldre i bygda og næringslivet. De snakker om synligheten, om det er bybildet en lørdag hvor MANGE går rundt i den flotte grønne genseren eller de sorte jakkene...til og med klassebildet, til mange foreldres store frustrasjon har Volda fotball kledene samme status som dress, finskjorte, kjole og bunad.

Nå kan du stoppe opp litt...enten ergre deg grønn over skriftspråket, skrivefeilene, manglende eller unødvendig mye tegnsetting eller bare lure på hvorfor du leser en slik tekst som dette. Jeg er ikke helt sikker på om jeg klarer å gi deg noe godt svar heller om du leser videre, men det kan være...en ting jeg vet er at har du noe negativt og komme med, enten det er fra avsnitt 1-3 eller de kommende 1-6 så les avsnitt 1 gang til, så hørs vi!

En fotballklubb blir styrt av et styre, et folkevalgt. De folkevalgte medlemmene i styret har ansvaret for å ansette personer, som skal ta seg av det daglige arbeidet med driften av den MEGA store breddeklubben. De ansatte som er tilsatt av de folkevalgte i styret har ansvar for blant annet; FFO, klubbhus, anlegg, bilpark, økonomi, trenere, kontaktpersoner, sponsorer for å nevne noe. "Under" de ansatte er der et titals undergrupper som jobber med turneringer, sport, vedlikehold for å nevne noe. De inneholder både foreldre og ikke-foreldre og "under" seg har de mange, så mange at jeg ikke klarer å anslå hvor mange medlemmer, støttemedlemmer, foreldre, pensjonister, onkler og tanter, besteforeldre osv som vil bidra og for et maskineri – helt rått!

En fotballklubb kan vurderes på mange måter, og det er her moroa begynner.

Er det antall kretsmesterskap som avgjør om fremtiden ser bra ut?

Er det antall spillere i gruppene, både gode og mindre gode spillere som avgjør fremtiden?

Er det divisjonen a-lagene spiller i som avgjør om klubben ligger med brukket rygg eller om klubben "satser"

Er det antall kunstgressbaner og antall haller?

Er det antall trenere man får på trenerkurs – motivert eller ei?

Er det antall spillere solgt?

Er det pengesekken?

Det kan fort bli tidenes diskusjon om klubben skulle komme med et endelig standpunkt for her er så mange faktorer som spiller inn og omfanget for å lykkes på alle områder er så stort at det vil ikke være realistisk og man må derfor velge, man må velge med omhu, men man må uansett ta et ansvar – et samfunnsansvar.

Jeg drister meg til å mene noe og da er det på personlig plan:

En breddeklubb som Volda skal bestå av lokale spillere. Det gjør vondt langt inn i Volda fotballhjertet og se de unge, gode og flotte spilleren som spiller i andre lokale klubber når de heller kunne vært med å bidra for Volda fotball. Det er vår egen feil at de ikke gjør det, men det bør legges opp et løp for å få de hjem igjen – snarest! Vi er en studentbygd med en fantasisk høyskole, de gir oss en stor fordel i forhold til nye spillere og de er viktige, de skal komme inn og heve nivået, ikke ta over for unge lokale spillere som i en alder av 18-21 er omtrent like gode – de skal være referansespillere, gå foran og gjøre våre egne bedre.

Vi må slutte å kun ha fokus på resultat i yngres, vi må tørre å tape en kamp for at nummer 12-15 på et 11`er lag skal bli bedre. Når vi klarer det må foreldre ha forståelse for at vi trenere handler i god tro om deres sønn eller datter, vi observerer de tross alt i en del timer per uke. Det må ikke bli sett på som ondsinnet eller diskriminerende at per i dag er det 5`er, 7`er, 9`er eller 11`er andrelag (rekruttlag) som er arenaen for ditt barn. Se heller på det som gradvis utvikling. Aldri hørt om en 1 klassing som har fått med seg en roman hjem.... Ta det steg for steg og så sakte som det trengs, motiver barn deres istedenfor å snakke ned denne treneren mens barna hører på! Trenger ikke snakke mye om hvor skadelig det er...

Slenger med et sitat fra en ganske så kjent engelsk spiss: "I don`t see how people can tell someone that is sixteen years old they are not good enough or they are good enough when they still have another five years of growing time, who knows if that`s the age theire best ability is going to come out" – Jamie Vardy

Dette er bare en brøkdel av hva som rører seg i en klubb, men for meg er det helt avgjørende for å ha en identitet og et samfunsansvar.

PS: Les avsnitt 1 om du har noe negativt du vil ta opp!

Til slutt vil jeg nevne en av de store sakene som har rørt seg i klubben den siste tiden.

Thomas James Malins; en ressurs som om noen måneder forlater oss til fordel for Hødd fotball. Gutten/mannen ville ha nye utfordinger for å utvikle seg, han vil se hvor langt han kan nå – det er rett. Han har gjort en enorm jobb for Volda fotball. Han har satt sitt preg, han har vært med på å løfte klubben, han har utdannet mange fotballspillere til å bli gode fotballspillere, men han har også utdannet de til å bli gode mennesker. Han har hjulpet og utviklet trenere og han etterlater seg alt dette til oss for å videreføre det og utvikle det enda mer.

Vi må opp og frem vi må se fremover og vi må erstatte han. Det fins bare en Tom, men vi kan finne en ny Kåre eller Johnny, en ny Fernando eller Brian og det er opp til oss, ikke å gjøre det like bra, men bedre. Og vi skal låne han, ta det helt med ro! Tom elsker Volda og klarer ikke holde seg borte for lenge!

Tom2

Nå skal jeg gi meg for denne gang, jeg kommer tilbake flere ganger, det er helt sikkert om du liker det eller ei!

Innlegget er skrevet delvis som ansatt og delvis som trebarnsfar og tobarnsfar til gutter som spiller for Volda fotball – en MEGA interesert, og en som liker å være der med venner for DET er hva som gjør fotball gøy!

Mvh

Arild Hagen Bakke

Brakkebutikken

Kvalitetsklubb

Generalsponsor

Sparebank 1

Hovudsponsor

Bygg 1
Rotevatn
NOG
Tussa
Aurstad
Stamina

Hovudsponsor

Intersport
VoldaMaskin
Brunvoll
Statoil
KIWI

Støttespelarar

Møbelringen
Gillen AS
Mesterhus

Meny